De Reunie

Dikke Stift

Het zit er op. De benefietconcerten voor onze oud-manager Uli. Drie keer een stampvol Metropool en als afsluiter een knotsgek optreden voor vrienden en dorpsgenoten in het Pand van Janna in Diepenheim. Het was een krankzinnige trip terug in de tijd. Ik heb zelfs weer ouderwets handtekeningen staan zetten op vrouwenborsten. Met een fijnschrijver. Beloof bij deze dat ik de volgende keer een dikke stift bij me zal dragen. Het waren weer van die ouderwetse Fratsen concerten. Om negen uur aftrappen en dan ’s nachts om 5 over 1 verdwaasd in de kleedkamer naar de klok kijken. Bruce Springsteen, eat your heart out!
Het was ook een weerzien met een heleboel oude bekenden. Uit Bergambacht. Uit Soest. Zeeland. Limburg. Noorwegen. Londen. En ja. Zelfs helemaal uit Hengelo. Een allemachtig mooi feest. Helemaal omdat we Uli zienderogen hebben zien opknappen. MS is een verschrikkelijke ziekte en het is niet dat Uli op dit moment alweer als een lammetje door de weide huppelt, maar deze vier optredens hebben hem goed gedaan als een containerschip vol sinaasappelen. Als alles naar plan verloopt gaat hij komend voorjaar met broer Dieter naar de andere kant van de oceaan om een welverdiende rondreis door Noord Amerika te maken. Met het geld dat we voor hem hebben ingezameld moet dat in een stretched limo kunnen met naast hem op de achterbank ook nog eens een paar schattige, 18-jarige verpleegsters die hem trosjes druiven voeren. Het is hem van harte gegund. Iemand die het geluk niet aan zijn kont heeft hangen moet het geluk zonder voorbehoud in ’n tuk worden gepropt. En een ieder die deze benefiet tot een succes heeft gemaakt, van publiek tot vrijwilliger, van dochter tot vrouw, van Popeye tot Janna, hartelijk bedankt.
Na afloop van het optreden in de jeugdsoos zijn we nog even gaan naborrelen in een café verderop. En daar zaten we plots als laatste bezoekers aan de bar, de muzikanten van het roemruchte bandje Fratsen. Precies zoals we dat meer dan 14 jaar geleden deden, zowat op elkaars schoot zittend en proostend op een ieders geluk. Vrienden. We luisterden naar moderne muziek, ik noem een AC/DC. Een Deep Purple. Een Pink Floyd. Een Jimi Hendrix. En we hebben elkaar meermaals op de schouders geslagen. Totdat de zoon des huizes het café binnen kwam om naar school te gaan. Het was half acht ’s ochtends toen ik in mijn bedje dook en dacht: Het is gehoord. En het is gezien.

~ André Manuel, TCTubantia, 21 januari 2010


Extra Fratsen concert 27 december 2009

- binnengekomen bericht -

Fratsen geeft extra concert

Aangezien het reünieconcert van de groep Fratsen in het kader van MS research binnen in drie weken was uitverkocht en de vraag naar kaartjes blijft groeien heeft de band besloten een extra concert te geven.
Dit vindt plaats op 27 december in de grote zaal van het nieuwe Metropool, daags na het eerste optreden.

Waarom?

De aanleiding voor deze vrolijke eenmalige wederopstanding is een droevige; Uli Mook, voormalig manager, geluidsman, regelneef en wat al niet meer lijdt aan een agressieve vorm van Multiple Sclerose, afgekort MS.
MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. In de loop van de jaren ontstaan zoveel beschadigingen, dat ernstige beperkingen, invaliditeit en handicap het gevolg kunnen zijn.
Uli wil dolgraag nog 1 keer een grote reis maken en daar wil Fratsen graag voor zorgen. De rest van de opbrengst van deze twee concerten gaat naar MS onderzoek.

Over Fratsen

Opgericht in Diepenheim eind jaren tachtig valt de band op door een mengeling van meligheid en engagement.
De cultstatus die de groep al snel verwerft ligt niet in de lijn der verwachtingen; Nederland is in de ban van het opkomende house-geweld, bandjes zijn passé en zingen in je moerstaal is na het heengaan van bands als Doe Maar absoluut taboe.
Pas tegen het einde van haar bestaan, wanneer groepen als Blof en Van Dikhout furore maken en Nederlandstalige popmuziek aan haar tweede jeugd begint, groeit ook de belangstelling vanuit de muziekindustrie voor de Tukkers van Fratsen.
Een uitnodiging voor Noorderslag wordt echter lachend afgewimpeld omdat de heren willen “stoppen voor het hoogtepunt”

Fratsen, dat in januari 1996 afscheid nam en sindsdien nooit meer samen op de planken heeft gestaan, bracht tijdens haar bestaan 6 cd’s, een aantal tapes en talloze singles uit.
In de loop der jaren evolueerde het geluid van de groep van vrolijke punkpop met hoempapa invloeden naar een meer experimentele sound hetgeen tenslotte resulteerde in de oprichting van Krang, door ex leden Manuel en Karsenberg.
Toetsenist Roeland Drost maakte de overstap naar de Kift , richtte daarna met Julie Scott het bijzondere Can- Of- Be op waarna hij zich stortte op muziektheater bij o.a. toneelgroep de Appel
Bassist Frits Rietman, altijd al een natuurmens pur sang koos voor een leven in de bergen van Portugal waar hij tot op de dag van vandaag een zeer groene klimaatneutrale camping runt.

De Diepenheimse band heeft aangekondigd een dwarsdoorsnede van haar hele repertoire ten gehore te brengen, waarschijnlijk verdeeld over beide avonden. De kans is daarom groot dat het om twee verschillende shows zal gaan.


REACTIES (5)

Frix:
Klimaatneutraal? Was dat veur nieuwerwets gezever? Wie hebt hier aait mooi weer en as't is nen keer geet dondern' goa'k eem noar Deep'n hen um te schuul'n.

Roel:
Ter aanvulling: Ik ben muzikant, componist, acteur en vocal trainer. Met compagnon Julie Scott run ik ons bedrijf Scott & Drost music and theatre. We leren mensen op eigenzinnige wijze spreken, zingen en presenteren. Daarnaast maken we samen filmmuziek en performances. Ik werk af en toe freelance als multi-instrumentalist, componist en acteur voor (muziek)theatergezelschappen (Hans Hof Ensemble, Gajes, De Appel, Alba Theaterhuis) en treed solo op met eigen improvisaties op piano, accordeon en stem. Samen met Jan Willem Troost op cello en zingende zaag speel ik zigeunermuziek, klassiek en eigen werk.

Manoe:
ik zit ff op Oerol;-)

Stebo:
Stebo iz ook op Oroel zijn!

Whoeaahh:
Housegeweld?! GRRRRR! Slaan! Slaan!

~ geplaatst op 19 juni 2009


Eénmalige Fratsen Reunie

Voor het eerst sinds januari 1996 komen zij van Fratsen weer bij elkaar om voor het goede doel wat oude koeien uit de sloot te halen. Tijdens de kerstviering in Huize Avondrood zal men dit jaar dan ook enkele van haar trouwe bewoners missen omdat die zonodig heel hard Pimpelmees moeten schreeuwen op dat prachtige nieuwe podium van Metropool.

Maar, afijn het is voor een goed doel dus dat gun je ze dan maar.

Wat kunt u verwachten? Heel veel goede bedoelingen, en een goed gevoel (in elk geval vanwege de bijdrage die u met het bezoek aan dit concert schenkt aan het onderzoek naar die kolere ziekte genaamd MS) Uli, regelneef, tourmanager, geluidsman, goede Duitser en wat niet al meer heeft de pech deze variant van de Mexicaanse griep onder de leden te hebben

En da's niet best!

Multiple Sclerose, afgekort MS, is een ziekte van het centrale zenuwstelsel
Bij MS ontstaan ontstekingen en beschadigingen in hersenen en ruggenmerg. Oorzaak is een fout in het immuunsysteem. Normaal richt dit systeem zich tegen virussen en bacteriën. Een reactie tegen het eigen lichaam is uit den boze. Echter, bij ms gaat de afweer in de fout: het onderscheid tussen "lichaamseigen" en "lichaamsvreemd" wordt niet goed gemaakt. Gevolg is een reactie tegen het eigen zenuwstelsel.

Kortom , een heleboel narigheid waar een mens niet vrolijk van wordt.

Vandaar dat onder luid protest van de smaakpolitie de heren van Fratsen op hun oude dag nog eenmaal alles uit de kast willen halen om u, hooggeachte bezoeker, zoveel mogelijk geld uit de zakken te kloppen.

Komt allen !
Groeten,
Manoe, Roeland, Frix, Muts
Stebo, Whoeaah, Marco
en de rest van de familie

Kaarten koop je via de website van Metropool.
Meer info vindt je ook op de speciale site fratsenvooruli.nl.


Lente In Twente

Ik hoor het mezelf nog zo zeggen: "Een reunieconcert van Fratsen? Dan zal men een microfoon bij mijn urn moeten zetten!" Welnu. Ik zal eens kijken of ik er al in pas. Want Tweede Kerstdag is het zover. Een eenmalige show in de nieuwe Metropool te Hengelo.

Waarom?
Onze toenmalige manager-chauffeur-boeker-geluidstechnicus-regelneef Uli Mook heeft Multiple Sclerose. En omdat hij graag nog eens een mooie reis wil maken gaan wij het benodigde geld voor hem bij elkaar spelen. Dus als u mij in een kek strakke spijkerbroek met ontbloot bovenlijf nog eenmaal Pimpelmees wilt horen brullen moet u er snel bij zijn. Tijdens ons afscheidsconcert destijds in het Muziekcentrum in Enschede waren er meer dan 2000 bezoekers, het zou mooi zijn dat we dat aantal ruimschoots overtreffen zodat we noodgedwongen uit moeten wijken naar de Grolsch Veste.

En ja, beste lezers, Uli is inderdaad van Duitse afkomst maar laat dit nou net die ene goeie Duitser zijn. We zijn van plan om hem volledig in het leer gestoken aan een ketting op het podium te leggen omdat we er door een gevalletje miscommunicatie van uit zijn gegaan dat hij last had van SM. Ook zijn we bezig het het uitnodigen van gastmuzikanten. Jammer genoeg hebben Rory Gallagher en Jimi Hendrix door drukke bezigheden elders hun medewerking af moeten blazen maar dat Chet Baker en Charles Mingus de show komen opluisteren staat voor 99 procent vast.

Mocht de opbrengst voor Uli boven de 2 miljoen euro uitkomen dan beloven wij van Fratsen plechtig dat de restanten zullen worden overgemaakt naar een goed doel ergens in de buurt van een heel gezellig café.

Het ballet van Penny de Jager zal een dag later komen optreden en voor het achtergrondkoor zijn we op dit moment in onderhandeling met een escortbureau uit Wit Rusland. Verder heeft Marco Borstato ons plechtig beloofd dat hij de hele maand december uit Twente weg zal blijven en als voorprogramma denken we aan Toontje Lager of de Jazzpolitie. In verband met de verwachte drukte heeft de gemeente Hengelo besloten om alle kerstvieringen in de stad te verplaatsen naar de 1e week van Januari en de NS zet 1 extra trein in.

Als er mensen zijn die nu al willen doneren om deze ziekte middels het hoognodige onderzoek de wereld uit te helpen, dan kan dat. Kijkt u echter wel even uit dat u de goeie vereniging te pakken heeft. Want dat het kledingmerk Marks en Spencer hier slapende rijk aan gaat worden is natuurlijk niet de bedoeling.

~ Andre Manuel, TCTubantia, 14 mei 2009