Biografie

Fratsen is …

André Manuel - zang, gitaar
Roeland Drost - toetsen
Adri Karsenberg - drums
Frits Rietman - bas

pre-Fratsen

1980-1981: Zion X, later Zapp genaamd
Bezetting: André Manuel, Bartel Schreurs, Henk Vonk, Adri Karsenberg

1981-1984: Gulp
Bezetting: Wilko Wissink(later vervangen door André Manuel), Bartel Schreurs, Frits Rietman, Siebrand Schreurs, Henk Vonk, Adri Karsenberg

1982-1983: Pinegar Hitchcock
Bezetting: André Manuel, Rick Manuel, Tonnie Elferink

1984-1988: Cutz en Mutz
Bezetting: André Manuel, Bartel Schreurs, Adri Karsenberg

1984-1986: Who is What
Bezetting: André Manuel, Henk Vonk, Tonnie Elferink, Bas Treffers

1985

André Manuel doet tijdens zijn middelbare schooltijd zijn eerste podiumervaring op met de popgroep Zap, en vervolgens in The Cuts (vrij naar The Cats). Zijn carrière als cabaretier/liedjeszanger begint wanneer hij als gesjeesd conservatoriumstudent samen met instrumentalist Roeland Drost het theaterduo Gangasjeert vormt. Gangasjeert wordt echter al snel weer ontbonden, waarna Manuel solo verder gaat.

1986

Fratsen wordt, aanvankelijk onder de naam Principieel Gelul, opgericht in 1986 door André Manuel (Manoe), Frits (Frix) Rietman en Tonnie Elferink. De laatste is in 1988 vervangen door Adri Karsenberg (Muts). André Manuel geldt als voorman van de band die als thuisbasis het Twentse dorp Diepenheim heeft. Fratsen maakt Nederlandstalige muziek en streeft naar een eigentijdse invulling van het begrip geëngageerd. De bekendheid van de band blijft vooralsnog beperkt tot een kleine schare liefhebbers, voornamelijk Twentenaren.

1990

Met zijn eerste, drie kwartier durende programma wint Manuel de persoonlijkheidsprijs op het Cameretten-festival en de hoofdprijs op het Leids Cabaret Festival, het belangrijkste concours voor jonge cabaretiers. Het levert hem een speellijst op met meer dan tachtig optredens in het volgende seizoen. De eerste Fratsen-cd verschijnt. Muts is een ode aan de drummer.

1990

Een groot interview in HP/De Tijd brengt Manuel nu reeds landelijke erkenning. Manuel tourt ondertussen door het land met het avondvullende theaterprogramma Ik Wil Een Beest In Mijn Bed. Tegelijk cynisch en romantisch probeert Manuel het publiek duidelijk te maken dat de wereld niet deugt. De voorstelling wordt in de landelijke pers goed ontvangen.

1992

Op veler verzoek komt de live-cassette Storm uit.

1993

In eigen beheer verschijnt de Fratsen-cd Dorst, de single is Te Laat.

1994

André Manuel staat opnieuw solo op het podium, ditmaal met de one man show Alles Moet Weg. Hij heeft inmiddels de naam de angry young man onder de Nederlandse cabaretiers te zijn. De Fratsen-cd Snachs wordt door de landelijke pers opgepikt en welwillend behandeld.

1995

Met de cd’s Niet Alleen en Naar Buiten, die redelijk goede kritieken krijgen, lijkt Fratsen het stadium ‘veelbelovend’ definitief te hebben verlaten.

1996

Een groter publiek wordt bereikt wanneer Fratsen op het Noorderslag Festival in Groningen optreedt; het aanstekelijke nummer Man is terug te vinden op de bij het festival behorende compilatie-cd. Op het moment dat een nationale doorbraak eraan zit te komen, ontbindt André Manuel Fratsen. Bezoekers van het afscheidsconcert in het Enschedese Muziekcentrum krijgen de live cd P.U.N.T. kado. Als je alle albumtitels achter elkaar zet krijg je de zin 'Muts dorst snachs niet alleen naar buiten p.u.n.t.' Manuel gaat verder als cabaretier/liedjeszanger en werkt aan het solo-programma Krang (Twents voor 'binnenstebuiten'), waarmee hij eind '96 begint op te treden. Zijn artiestennaam luidt Manuel.

2009

Eind 2009 wordt door Fratsen een serie reünie/benefiet concerten gegeven in het nieuwe Metropool te Hengelo. Door het snel uitverkopen van het concert op 26 december worden er twee extra shows gepland op 27 december 2010 en 14 januari 2010. De concerten onder de noemer 'Fratsen voor Uli' zijn bedoeld om geld in te zamelen voor Fratsens tourmanager Uli ('Mook') die aan MS lijdt.

2013

In september 2013 komt de groep nogmaals bij elkaar voor een optreden ter gelegenheid van het 40 jarig jubileum van de Diepenheimse Jeugdsoos Why Don'tcha, beter bekend als het Pand van Janna waarna het gelijknamige Fratenlied is vernoemd. Tijdens dit feestweekend is ook de presentatie van de live-dvd 'Komma, Live in Metropool' dat werd opgenomen tijdens de benefietconcerten in 2009. Op 17 december laat André Manuel via een bericht op Facebook weten dat Fratsen de planken weer opgaat en de band gaat werken aan een nieuw album.

2014

De eerste helft van het jaar doet Fratsen een aantal optredens waaronder het Dauwpop festival in Hellendoorn en het BAM festival in Hengelo. In mei wordt de eigen website fratsen.info gelanceerd. Eind augustus duikt de band de Silvox studio in voor de opnames van een nieuw album. Op 26 November wordt de cd 'Caspar', vernoemd naar technicus Caspar Falke, gepresenteerd in poppodium Metropool. Een korte toer volgt.

Grote stukken van deze biografie zijn ontleend aan de oude popencyclopedie website (www.popinstituut.nl)